Friday, June 4, 2010
ÇANDARLI LİMANI GÜN SAYIYOR
2010'da ihale süreci tamamlanacak; 2011'de inşaatlara başlanacak, 2012'de ilk rıhtım devreye girecek ve 2013 yılında ilk gemi yanaşacak.
İzmir Limanı'na alternatif olarak planlanan yeni liman Bakırçay Bölgesi'nin kaderini değiştirecek
İzmir Limanı'na alternatif olarak planlanan, Türkiye'nin en büyük yatırımları arasında gösterilen Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesi için hazırlıklar hızlandırıldı. Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan projeye Ulaştırma Bakanlığı'ndan onay çıktığı, kredinin de onaylandığı belirtildi.
2010'da ihale sürecinin tamamlanacağı, 2011'de inşaatlara başlanacağı, 2012'de ilk rıhtımın devreye gireceği ve 2013 yılında ilk geminin yanaşacağı belirtildi. Yatırım maliyetinin yaklaşık 600 milyon Euro olduğu ve bu paranın yaklaşık 450 milyon Euroluk bölümünün AB'den hibe krediyle karşılanacağı açıklandı.
GELİŞİM OLACAK
Bakırçay ve Ege'de ulaşımın yanı sıra her alanda değişim ve gelişim rüzgarı estirecek liman projesi sayesinde endüstriyel alan doğacağı, ticaret olanaklarının artacağı, tarım ürünlerinin değerlendirileceği, ulaşım tesisleri ve olanaklarının gelişeceği, yaşam standartlarının iyileştirileceği belirtildi.
Liman projesi için Bergama'nın Zeytindağ beldesi belediye düğün salonunda "Halkın aydınlatılması ve bilgilendirilmesi" toplantısı yapıldı. Zeytindağ Belediye Başkanı Feridun Ergün, Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, yönetim kurulu üyeleri Eski Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, Eski Zeytindağ Belediye Başkanı Nuri Çiftçi ve siyasi parti temsilcileriyle yöre halkının katıldığı toplantıda, Ulaştırma Bakanlığı'nca onaylanan projenin 2009'da biteceği ve ihale sürecinin 2010'da başlayacağı kaydedildi.
"Yap-işlet-devret" modeliyle ya da maliyetinin bir kısmı devlet tarafından karşılanarak gerçekleştirilecek 600 milyon Euro maliyetli, yaklaşık 450 milyon Euro'luk bölümü AB'den hibe kredi yoluyla karşılanacak projede 2011'de inşaata başlanacağı, 2013'te ilk geminin yanaşacağı açıklandı.
YILDA 1100 GEMİ
Altınok Müşavir Mühendislik Limited Şirketi çevre uzmanı Çetin Çakır, limanın yıllık tahmini gemi kabul kapasitesinin 1100 olacağını belirtti. Çakır, inşaat sırasında yaklaşık 125 kişi, işletme aşamasında yaklaşık 130 personel çalışacağını söyledi. Çandarlı'da 4 bin 650 dönüm arazi üzerinde gerçekleştirilecek Kuzey Ege (Çandarlı) Limanı'nın 2/3'ünün karada yer alacağını belirten Çetin Çakır, inşaatta kullanılacak 250 bin metreküp hazır betonun İzmir, Aliağa ve Bergama'daki fabrikalardan temin edileceğini belirtti.
EN BÜYÜK 10'DAN BİRİ
Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman Çandarlı Limanı'nın dünyanın en büyük 10 konteynır limanından biri olacağını belirtti. Kahraman, limanın ülkeler arası rekabet açısından Türkiye'ye avantaj sağlayacağını söyleyerek, "Pire Limanı'na, Çandarlı gündeme gelince yatırım yapılmaya başlandı. Kapasitesi artırılıyor" dedi.
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de stratejik önemini arttıracağını, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları için önemli bir konteynır ve araç yükü ihracat noktası olacağını söyledi. Bölgede büyük ekonomik, sosyal değişim yaşanacağını vurgulayan Saka, bu sürece iyi hazırlanmak gerektiğini kaydetti.
Projeyi hazırlayan konsorsiyumdan Altınok Müşavir Mühendislik Limited Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Arda Altınok, bu yıl içinde ÇED sürecine girileceğini belirtip "Avrupa Birliği Yatırım Bankası'ndan kredi onaylandı. AB standartlarına uygun bir ihale yapılacak. Çünkü çok büyük bir yatırım" dedi.
BÜYÜK BİR FIRSAT
Liman projesi hayata geçirildiğinde, limanın arka bölgesinde endüstriyel alan doğacak, ticaret olanakları artacak, tarım ürünleri değerlendirilecek, ulaşım tesisleri ve olanakları gelişecek. Yaşam standartları iyileştirilecek, eğitim, kültür, sağlık hizmetleri için fırsatlar artacak, üretim standartları iyileştirilecek, yerleşim alanları gelişecek. Proje Zeytindağ, Çandarlı, Yeni Şakran ve Aliağa ile tüm Ege Bölgesi'ni gerek istihdam, gerekse üretim açısından doğrudan olumlu yönde etkileyecek.
Proje kapsamında dalgakıran, rıhtım, atölyeler, giriş kontrol binası, ofis, işletme binası, sosyal tesisler, sağlık merkezi, kantin, yemekhane, gümrük binası, ambar, araç terminali ve parklar, yıkama istasyonu, depo, içme ve kullanma suyu temin sistemi, arıtma tesisi, atık kabul tesisi, trafo ve aydınlatma sistemi, haberleşme sistemi, itfaiye yer alacak.
Erdal ÇARBOĞA - YENİ ASIR
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment